„Айриш таймс“: Генералният секретар на ООН определи сирийската газова атака като военно престъпление

„Айриш таймс“: Генералният секретар на ООН определи сирийската газова атака като военно престъпление
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи атаката с химическо оръжие в Сирия през миналия месец като „военно престъпление” и като „най-значителното потвърдено използване” на подобно оръжие след нападението на Саддам Хюсеин срещу иракските кюрди.
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи атаката с химическо оръжие в Сирия миналия месец като „военно престъпление“ и като „най-значителното потвърдено използване“ на подобно оръжие след нападението на Саддам Хюсеин срещу иракските кюрди през 1988 г., пише вестник „Айриш таймс“.

Вчера инспекторите на ООН публикуваха своя доклад, в който се отбелязва, че са открити „ясни и убедителни доказателства“ за използването на газ зарин.

Посочва се, че в 85% от взетите от инспекторите кръвни проби са открити следи от газ. Доказателствата са неоспорими, заяви Бан Ки-мун и подчерта, че използването на химическо оръжие е неприемливо и представлява военно престъпление.

Инспекторите стигнаха до извода, че химическите оръжия са използвани „в относително голям мащаб“ срещу цивилни, включително и срещу деца.

#Бан Ки Мун #ООН #Сирия #зарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници