Цветлин Йовчев: Още тази седмица ще поискаме директна помощ от ЕК

Цветлин Йовчев: Още тази седмица ще поискаме директна помощ от ЕК
A A+ A++ A

„Още тази седмица ще подготвим документи и ще поискаме директна помощ от Европейската комисия (ЕК)“, каза на брифинг министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е началник на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск, цитиран от „Фокус“.

„Прогнозите за количеството бежанци ще се сбъднат и скоро ще стигнем до една критична точка за България. България е 1,5% от населението на Европейския съюз (ЕС), а ще достигнем до нива, в които само бежанците ще достигнат 4-5%. Страната ни няма да е в състояние без европейска солидарност да поеме този товар“, посочи Цветлин Йовчев.

„Работим активно по подготовка на документи, които ще отправим до Европейската комисия. Ще поискаме да бъде издействана директива за съответната финансова и техническа помощ. Ще потърсим възможности част от бежанците да бъдат пренасочвани към други страни от ЕС“, заяви министърът.

„Очакваме да бъде оценено това, което България успя да направи. Страната ни не само отговаря за всички критерии за влизане в Шенген, но се справи и в изключително тежка ситуация. Явяваме се много надеждна външна граница на ЕС“, каза още министър Цветлин Йовчев.

#Цветлин Йовчев #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници