В. Николов: Данъкопнлатците ще плащат уж намалението на тока

В. Николов: Данъкопнлатците ще плащат уж намалението на тока
Според Валентин Николов, енергийната система в България тепърва продължава да се декапитализира. Снимка: senzacia.net
A A+ A++ A

„Енергийната система в България тепърва продължава да се декапитализира и в един момент данъкоплатците ще платят уж намалението на цената на тока“, заяви бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, предаде Агенция „Фокус”.

По думите на Николов, нито едно от исканията на протестиращите българи през февруари тази година, в сектора ”енергетика”, не е изпълнено. „Хората искаха в енергийния микс 80% от енергията да е от АЕЦ „Козлодуй” и тази енергия да бъде за регулирания пазар.

Хората искаха предоговаряне на договорите за дългосрочните централи – „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, посочи Николов и обърна внимание и на износа на електроенергия, като обясни, че през изминалата година, макар и високата такса за пренос на електроенергия, която ДКЕВР е определила, износът на електроенергия е бил в много по-големи размери.

„В момента въпреки намалението на цената за пренос на електроенергията с 22 лева, цената, на която продаваме електроенергия извън страната, е достатъчно ниска, и ние не можем да разберем защо е така”, отбеляза още бившият директор на АЕЦ „Козлодуй”.

Той заяви още, че една от сериозните заявени промени като отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) все още не е направено.

#Валентин Николов #система #АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници