Орешарски: Терористична заплаха към нашата страна няма

Орешарски: Терористична заплаха към нашата страна няма
Според Пламен Орешарски опасността от бежанска вълна към България е реална. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Терористична заплаха към нашата страна няма; има повишен риск, в България, в целия регион и няма да е пресилено, ако кажа – в цял свят. Взели сме съответните мерки. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за Дарик радио в събота.

На въпрос имат ли българските власти капацитет да проверяват кой е терорист и кой бежанец, той каза – правим го.

"При приемане в бежанските лагери, се извършва проверка от службите за сигурност. Осъдихме използването на химическо оръжие като крайно, антихуманно действие; нещо, което международната общност много отдавна е осъдила. Ще дадем нашия принос, за да предотвратим използването на химическо оръжие, където и да било по света, и от когото и да е", каза Орешарски, цитиран от агенция "Фокус".

На въпрос за българската позиция по отношение на Сирия, Орешарски заяви: "Не знам колко активно е било предишното правителство по отношение на конфликта в Сирия. Това, което нашето правителство води като политика, е в пълно съзвучие с политиката на европейските партньори. Нашата позиция е синхронизирана; декларацията, която имахме, беше почти седмица преди сбирката на външните министри във Вилнюс и видяхме, че на тази сбирка позицията ни се припокриваше".

"Пряка заплаха за България не виждам; има заплахи в глобален аспект. Например за България една по-висока цена на петрола носи само минус. Друга заплаха е опасността от бежанска вълна; би било доста изтощаващо, ако нарастващ брой сирийски граждани потърсят убежище в нашата страна", добави премиерът.

#Пламен Орешарски #Сирия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници