Петър Киров: Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50%

Петър Киров: Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50%
Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50% от бюджета на програмата, каза транспортният заместник-министър Петър Киров. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

„Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50% от бюджета на програмата, което е над 1 млрд. евро“, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, предаде агенция „Фокус“.

„Друг важен показател, за да не се допусне загуба на европейски средства, е сертифицирането на разходи към ЕК, а именно - искането за възстановяване на разходи от Комисията“, допълни Киров.

По думите му по този показател е постигнат добър напредък, като до момента 45% от европейското финансиране по програмата вече е поискано за възстановяване, или това са над 730 млн. евро. „Минималната ни цел е до края на годината да докладваме пред ЕК още 106 млн. евро, с което ще елиминираме риска от загуба на средства“, каза още Киров.

Стана ясно, че паралелно с изпълнението на настоящата програма страната ни се подготвя и за новия програмен период, в който приоритет се дава на екологичния транспорт, каквито са железопътният и водният. Заместник-министърът уточни, че сред основните приоритети в жп сектора ще бъде завършването на цялото железопътно направление от сръбската до турската и гръцката граница, както и цялостната рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас.

Киров каза още, че със средства от Инструмента за свързаност на Европа се предвижда да се финансира и първият участък от жп линията Видин – София, който е до Медковец, както и проектът за подобряване на корабоплаването по р. Дунав, който да се изпълни съвместно с Румъния.

#Петър Киров #разходи #ЕК #Видин #София #Медковец #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници