Манолова: Плащали са по 30 лв. на пенсионер за протест, на семейство - с дете - 100 лв.

Манолова: Плащали са по 30 лв. на пенсионер за протест, на семейство - с дете - 100 лв.
Стотици български граждани се включиха, особено в началото на протестите, с изцяло морални съображения, каза Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Стотици български граждани се включиха, особено в началото на протестите, с изцяло морални съображения. Аз изпитвах в голяма степен респект към голяма част от тях за гражданската позиция“, каза пред Нова телевизия заместник-председателят на НС Мая Манолова. „Мога да дам десетки примери за това, как се организират участници в протестите, например онзи протест за защита на Борисов при февруарските протести. Продължават нещата по същия начин“, допълни Манолова. „30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, за семейство с дете цифрата е над 100 лева, това са били сумите през лятото за протестиращите“, каза Манолова. За обсъжданията за новия Изборен кодекс и за преференциите Манолова каза, че ако за БСП в Кюстендил например гласуват около 20 000 души, един праг от 5% означава, че 1000 души са предпочели даден кандидат за БСП.

„Много се надявам да бъде възприето машинното гласуване, защото то ще изолира една огромна част от изборните манипулации. Много субективно понякога се преценява коя бюлетина е действителна и коя не, с машината това ще се изключи. Залагаме и на това в ЦИК да влязат професионалисти и експерти и ЦИК да не бъде толкова партийна“, допълни Манолова.

Тя посочи, че в новия Изборен кодекс е предвидено например държавата да дава пари на партиите, които не получават субсидии за платените форми на медийна предизборна кампания. „Всяка частна медия в началото на кампанията обявява какви са платените форми за участие. Например, ако ГЕРБ, БСП или „Атака“, или партиите от Реформаторския блок могат да си го платят от държавната субсидия, един участник, който не може да си го плати, да го направи с ваучер“, посочи Манолова.

#Мая Манолова #протест #праг #кампания #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници