Плевнелиев: България ще бъде друга държава, ако въведе електронното управление

Плевнелиев: България ще бъде друга държава, ако въведе електронното управление
Плвенелиев изтъкна подкрепата на България за европейската интеграция на Сърбия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Естония имат общи позиции и интереси по отношение на Кохезионната политика на Европейския съюз, мерките за насърчаване на иновациите, както и за либерализацията на енергийните пазари и диверсификацията на енергоизточниците в съответствие с изискванията на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС.

Темите бяха във фокуса на разговорите между българския президент Росен Плевнелиев и естонския му колега Тоомас Илвес по време на първия ден от официалното посещение на българския държавен глава в Талин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, цитирана от БГНЕС.

"Имаме общи идеи и визия за дългосрочното планиране в ЕС до 2020 година. И двете държави считат, че има необходимост от специални програми за слаборазвитите европейски региони и разчитат на подкрепата на европейската Кохезионна политика за развитие инфраструктурата", коментира президентът Росен Плевнелиев.

Основен акцент в посещението на държавния глава е опитът на балтийската държава в областта на предоставянето на електронни услуги за гражданите и за бизнеса. Според президента Илвес успехът на Естония, която е сред лидерите в областта на електронното управление, се дължи фокус и на политическа воля за реализацията на този приоритет. Ясно е посочена и институцията, която пряко отговаря за неговото изпълнение. Естония да бъде партньор на България при въвеждането на електронни услуги за гражданите, са се договорили двамата президенти.

"Ако България успее да гарантира европейско финансиране за въвеждане на електронното правителство в България през периода 2014-2020 г., с нашите естонски приятели можем буквално за година и половина да постигнем чудеса", заяви президентът след срещата си с естонския си колега. "Необходимо е смело решение - ако въведем електронното правителство до две години, България ще бъде друга държава", подчерта още Росен Плевнелиев.

Двамата президенти подчертаха важността на предстоящата Среща на върха по Източното партньорство на ЕС във Вилнюс през ноември т.г. и изрично подчертаха подкрепата си за подписването на Споразумение за асоцииране с Украйна и другите страни от процеса. Обсъдено беше също така разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани.

Президентът Росен Плевнелиев отново изтъкна българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия и на другите държави от Западните Балкани. Според българския държавен глава, след приемането на Хърватия в Съюза Балканите имат нужда от нов положителен пример. България и Естония споделят и необходимостта от политика на фискална дисциплина, запазването на ниски бюджетни дефицити и равнища на държавния дълг, стана ясно още по време на срещата на двамата президенти. Търговският оборот между България и Естония бележи ръст през последните години, но съществува много по-голям потенциал, коментираха по време на срещата си президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на Естония Андрус Ансип. Двамата обсъдиха проекта за свързване на Балтийските и Черноморските пристанища с жп линия чрез използване на новия Инструмент за свързаност на Европа.

Обсъдени бяха и възможностите за двустранния туристически поток и откриването на директни полети между България и Естония, особено през летния туристически сезон. Президентът Илвес и премиерът Ансип потвърдиха подкрепата си за приемането на България в Шенгенското пространство. Държавният глава разговаря и с председателят на естонския парламент Ене Ергма и посети Академията за електронно управление в Талин.

#Росен Плевнелиев #България #Хърватия #Сърбия #Естония #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници