Стойнев: Гражданите да отстояват правата си пред институциите, не на улицата

Стойнев: Гражданите да отстояват правата си пред институциите, не на улицата
Драгомир Стойнев заяви, че ДКЕВР трябва да влезе активно в ролята си на регулатор. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Гражданите в своите искания могат да намерят отговорите не чрез улицата, а чрез авторитетни и отговорни институции, каквато е и тази на омбудсмана", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща си с Константин Пенчев в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, цитирани от "Фокус".

Срещата с омбудсмана на Република България се състоя по инициатива на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като темите на разговор бяха оплакванията на гражданите от сметките за електрическа енергия и мерките за защита правата на потребителите, които министерството ще предприеме.

„Успяхме да предотвратим скок в цената на електрическата енергията между 20% и 30% и това е голямото постижение на правителството“, припомни министър Стойнев. Той заяви, че ЕРП-тата са длъжни да гарантират прозрачност и яснота при изготвяне на месечните фактури за електроенергия за потребителите.

Според него ДКЕВР трябва много активно да влезе в ролята си на регулатор и да се заеме с контролните си функции. По думите му същото се отнася и до Комисията за защита на потребителите, в качеството й на контролен орган за защита на потребителите.

В тази връзка Комисия за защита на потребителите предприема действия за сформиране на четири вида специализирани помирителни комисии за решаване на потребителски спорове в следните сектори: енергетика, транспорт, телекомуникации и финансови услуги. Създаването им ще даде възможност да се улесни решаването на потребителските спорове и да се избегнат евентуални съдебни дела.

За първи път в работата на секторните комисии ще участва и представител на съответния секторен регулатор. Така например в секторната комисия по енергетика ще участва представител на ДКЕВР, което ще даде възможност в решаването на потребителски спорове да вземат участие експерти, познаващи спецификата в сектор „Енергетика”.

Министерството на икономиката и енергетиката е изготвило проект за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, който е в процес на междуведомствено съгласуване.

Предложението ще бъде обсъдено и с омбудсмана Константин Пенчев. По време на срещата министър Стойнев и омбудсманът се обединиха около идеята за активен диалог и сътрудничество между институциите при вземането на важни решения за страната.

#Драгомир Стойнев #ДКЕВР #Константин Пенчев #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници