Терзиева: Стартираме финансова децентрализация

Терзиева: Стартираме финансова децентрализация
Десислава Терзиева обяви програмата с неотложните мерки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Приета бе работна програма до края на тази година с най-неотложните мерки, необходими за стартиране на финансовата децентрализация".

Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след края на първото заседание на възстановения Съвет по децентрализация на държавното управление в четвъртък, съобщиха от МРР, цитирано от БГНЕС.

Мерките са взаимно свързани и включват: анализ на възможностите за промяна на финансовия модел; стесняване на обхвата на делегираните дейности; разширяване на обхвата на местните приходи и респективно на размера на субсидиите; анализ на причините, довели до налагането на значителни по размер финансови корекции на бенефициентите по оперативните програми; трайно регламентиране на отговорностите по отношение на финансовите корекции, поемане на солидарна отговорност от Управляващите органи на оперативните програми.

"Процесът на децентрализация е спрян от 2011 г. Това доведе до множество проблеми за местните власти и попречи на реализирането на ключови реформи. Възстановяването на дейността на Съвета е първата стъпка към рестартиране на процеса", каза министър Терзиева.

"Визията на правителството е, че предоставянето на публични услуги трябва да е по-близо до гражданите. Това е начинът да имаме по-качествени и достъпни административни и социални услуги", допълни тя.

Общинските власти са най-близо до хората по места и са запознати най-добре с местните проблеми. При делегирането на функции на общините е необходимо и осигуряване на финансови ресурси, каза още регионалният министър. Тя обърна внимание, че ускоряването на процеса на децентрализация е една от главните мерките в програмата на Правителството и работата на Съвета трябва да има сериозен принос за възстановяването на този процес.

Министерството на регионалното развитие ще осигури координацията и комуникацията, за да бъде работата на Съвета ефективна и прозрачна, подчерта Десислава Терзиева.

#Десислава Терзиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници