Барак Обама може да отложи плановете за удар срещу Сирия

Барак Обама може да отложи плановете за удар срещу Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще отложи плановете за американски военен удар срещу Сирия, ако страната се съгласи да предаде своите химически оръжия на международен контрол, предаде Би Би Си, цитирана от „Фокус“.

Той обаче посочи, че е скептичен относно възможността сирийското правителство да последва този призив.

Докато американският Конгрес дебатираше дали да даде разрешение за атаката, в понеделник Русия предложи Сирия да се откаже от своите химически оръжия.
САЩ обвиняват Дамаск във военни престъпления, включително използването на химическо оръжие. Тези обвинения са отхвърляни от режима.

В понеделник американският президент даде серия телевизионни интервюта, насочени към засилването на подкрепата сред членовете на американския Конгрес за нови военни действия в Близкия изток.

Президентът на САЩ се придържа към твърдението си, че е нужен ограничен удар, за да се накаже режимът на сирийския президент Башар Асад за използването на химически оръжия и да се предотврати опасността от повторното им използване.

„Искам да се уверя, че нормите срещу използването на химическо оръжие се спазват“, каза Обама в ефира на Ей Би Си Нюз. „Това е в нашите национални интереси. Бих предпочел, ако това може да се случи без военен удар“, посочи той.

Запитан дали ще отложи плановете си за атака, ако Асад предаде контрола върху химическите си оръжия, Обама отговори: „Абсолютно, ако това изобщо се случи“.
Подкрепата в Конгреса за резолюция, която позволява атаки срещу Сирия, остава относително ниска. Повече от 230 от общо 433-мата членове на Камарата на представителите са против военни удари срещу Сирия, по данни към петък.

#Барак Обама #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино