Атанасов: Първанов е прикривал Алексей Петров

Атанасов: Първанов е прикривал Алексей Петров
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Георги Първанов е допринесъл за неизпълнението на заповедта за уволнението на Алексей Петров от НСС, твърди бившият директор на НСС Атанас Атанасов.

„Кой и защо скри ролята на Георги Първанов в прикриването на Октопода“, попита Атанасов на пресконференция на ДСБ, цитиран от БГНЕС.

„През 2010 г. стана известно, че през февруари 2003 г. Георги Петканов като министър на вътрешните работи по предложение на тогавашния директор на Националната служба „Сигурност“ Иван Чобанов е издал заповед за уволнението на Алексей Петров от секретния щаб на НСС“, обясни Атанасов.

„Тази заповед не е била преведена в изпълнение, но не е била отменена. Този индивидуален административен акт е подписан от вътрешния министър Георги Петканов, но въпросът е защо тази заповед не е била изпълнена“, подчерта той.

„Какви са, от една страна, причините за нейното издаване и от друга, какви са причините за нейното неизпълнение. Преди повече от 2 години заявих публично, че неизпълнението на заповедта за уволнението на Алексей Петров от НСС е в резултат на намеса на Георги Първанов като президент на републиката. Разполагам с конкретни доказателства и имам изключително солиден източник, че това нещо се е случило“, обяви той.

Атанасов отказа да конкретизира източника си, но обеща да разкаже всичко пред съда, ако бъде призован. Депутатът разкри само, че доказателствата му не са под формата на документи, а са свидетелски данни.

Той отправи настоятелно искане към главния прокурор Борис Велчев да разпореди на подчинените си да изяснят обективната истина.

„В противен случай, ако той не предприеме такива действия, върху него ще падне съмнението за прикриване на Първанов. Борис Велчев беше юридически съветник на Първанов и беше назначен за главен прокурор по указ на президента Първанов“, припомни депутатът.

#Георги Първанов #Първанов #президент #Атанас Атанасов #Георги Петканов #Алексей Петров #НСС #Борис Велчев #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници