Г-20: Възстановяването на световната икономика е слабо

Г-20: Възстановяването на световната икономика е слабо
"Съзнаваме рисковете и нежеланите негативни странични ефекти от продължителния период на стимулиране на валутата", отбелязват лидерите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Г-20 предупредиха, че възстановяването на световната икономика е твърде слабо, с риск от допълнително забавяне и особена нестабилност на някои бурно развиващи се пазари, предава БГНЕС.

Те подкрепиха "Санкт-Петербургския екшън план" за стимулиране на растежа и заетостта.

Предвид безпокойството на бурно развиващите се пазари от увеличаването на програмите за стимулиране, лидерите обещаха, че бъдещи промени във валутната политика ще бъдат "внимателно обмислени и ясно обявени".

"Въпреки действията ни, възстановяването е прекалено слабо и остават рискове за връщане по нанадолнището", отбелязват световните лидери в заключителното си комюнике от двудневната си среща в Санкт Петербург.

"Перспективите за глобалния растеж през 2013 г. многократно бяха понижавани през миналата година, глобалното ребалансиране е незавършено, различията в регионалния растеж остават големи, а безработицата, особено сред младите, остава неприемливо висока", се казва в комюникето.

Макар да има признаци на възстановяване в еврозоната и растежът на бурно развиващите се икономики да продължава, той е намалял в развиващите се страни, отбелязват лидерите.

Те признават необходимостта централните банки като американския Федерален резерв в крайна сметка да прекратят политиката си за стимулиране на валутата.

"Съзнаваме рисковете и нежеланите негативни странични ефекти от продължителния период на стимулиране на валутата", отбелязват лидерите.

"Нашите централни банки се ангажираха бъдещи промени във валутната политика да продължат да бъдат внимателно преценявани и ясно обявявани", се казва още в комюникето.

На срещата, доминирана от различията относно конфликта в Сирия, лидерите на най-развитите и бурно развиващите се страни в света поставят единодушно акцент върху растежа и създаването на работни места. В своето комюнике те подкрепят "Санкт-Петербургския екшън план", целящ стимулиране на растежа и създаването на заетост.

"Нашата най-неотложна нужда е да засилим импулса на глобалното възстановяване, да генерираме по-висок растеж и по-добри работни места, като същевременно укрепим основите на дългосрочния растеж", се казва в комюникето. Страните трябва да избягнат също така "политики, които биха могли да спънат възстановяването или да стимулират растежа за сметка на други страни".

Валутите на Бразилия и Индия са поставени под сериозен натиск заради очакванията, че ФЕД ще засили програмата си за стимулиране, докато растежът се забавя дори в китайската икономика.

"Приоритетът е растеж и работни места. Траен и приличен растеж", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. "Има все по-голям консенсус относно необходимостта да се постигне това", допълни той.

"Работните места са ключът. Това искат да видят гражданите", посочи от своя страна британският премиер Дейвид Камерън по време на заседание, посветено на трудовия пазар.

Руският президент Владимир Путин, който е и домакин на срещата, заяви на втората пленарна сесия по време на двудневния форум, че приоритетът за Г-20 трябва да бъде справянето с най-острите проблеми с младежката безработица и дългосрочната структурна безработица.

"Задачата за инвестиране в икономическия растеж и създаването на работни места е на първо място в дневния ред на Г-20 тази година", каза още той.



#Г-20 #икономика #Владимир Путин #Санкт Петербург #младежка безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници