УНИЦЕФ: 40% от сирийските младежи не ходят на училище

УНИЦЕФ: 40% от сирийските младежи не ходят на училище
"Тъй като училищата в Сирия и съседните страни ще отворят врати в идните седмици, да се позволи на децата да получат някаква форма на обучение е монументална задача", допълни говорителката на УНИЦЕФ Марикси Меркадо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо два милиона млади сирийци на възраст между 6 и 15 години или 40% от учениците в тази възрастова група, вече не ходят на училище, съобщава Детският фонд на ООН, УНИЦЕФ, предава БГНЕС.

"За страна, която преди началото на конфликта беше на път да постигне целта за всеобщо начално образование, данните показват обрат", заяви говорителката на УНИЦЕФ Марикси Меркадо.

"Тъй като училищата в Сирия и съседните страни ще отворят врати в идните седмици, да се позволи на децата да получат някаква форма на обучение е монументална задача", допълни тя.

В Сирия над 3000 училища бяха разрушени или повредени от началото на конфликта, а около 900 са обитавани от бежанци, избягали от насилието. Около половината от два милиона млади сирийци, които вече не могат да ходят на училище, са бежанци в съседните страни.

В Ливан броят на местата е ограничен на 300 000, но правителството смята, че ще има 550 000 деца на възраст да посещават училище в края на годината.

В Йордания около две трети от около 150 000 сирийски деца на възраст да ходят на училище не посещават учебни занятия.

Около 30 000 живеят в лагера Заатари, но училищата там разполагат с капацитет от едва 14 000 места. Въпреки това посещаемостта на учебните занятия остава ниска заради несигурността в лагера.

В Ирак почти всички млади сирийци, които живеят в приемни семейства, не ходят на училище.

От двата милиона сирийски бежанци, регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците, един милион са на възраст под 18 години, от които 740 000 души са на по-малко от 11 години.

Освен това три милиона сирийски деца са били засегнати от конфликта в страната, сочат данни на ООН.

До момента УНИЦЕФ е събрала едва 51 милиона долара от поисканите 161 милиона тази година за сирийския конфликт.

#Сирия #деца #училище #бежанци #УНИЦЕФ #ООН #Йордания #Ливан #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници