Орешарски: Кипър може да се превърне в пункт за прехвърляне на хора към ЕС

Орешарски: Кипър може да се превърне в пункт за прехвърляне на хора към ЕС
При евентуално повишаване на цените на петрола, крайният ефект върху икономиката ни ще е негативен, каза още Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кипър ще се превърне като пункт за прехвърляне на хора към Европейския съюз, заяви премиерът Пламен Орешарски при изслушването му в парламента за позицията на правителството относно конфликта в Сирия, предава „Фокус”.

Никозия има натрупан опит за масова евакуация на граждани. Осъществена е среща на 28 август във връзка с възможностите за транспортиране на евакуиращи се български граждани. Осъществена е среща на 30 август с кипърското министерство на външните работи за евентуална евакуация. Всекидневно имаме информация от посолствата, така че да се опитаме този път да не бъдем изненадани”, отбеляза Пламен Орешарски.

Той се обърна към Цветан Цветанов с призива въпросът да не се политизира и допълни: „Четох протокола от предишно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, където вие заявявате, че няма никаква опасност за България”.

При евентуално повишаване на цените на петрола, крайният ефект върху икономиката ни ще е негативен, каза още Орешарски.

Какви действия предприема правителството, за да смекчи ефекта от кризата в Сирия върху българската икономика?”, попита депутатът от Коалиция за България Жельо Бойчев.

„Въпросът не е еднозначен. При евентуално повишаване на цените на петрола крайният ефект върху икономиката ни ще е негативен”, отговори премиерът.

На този етап не сме предприели никакви реални стъпки, правим анализи при какви равнища на цените на горивата, какви ще бъдат ефектите и как да преструктурираме разходи. Подготовката е по-скоро аналитична”, посочи Орешарски.

Още от миналата седмица са предприети засилени мерки за сигурност по границата“, каза премиерът Орешарски.

Голямото усилие е да не преминават хора нерегламентирано, така че в медицинските центрове да бъдат проверени от нашите служби за сигурност с оглед да не допускаме да влизат елементи, настроени към екстремни действия”, посочи премиерът.

Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева попита: „Кога и при какви обстоятелства ще затворите и запечатате българската граница от върхуващите фундамелисти? Те вече запалиха над 600 декара гора. Какво ще направи Министерство на външните работи към страни като Катар, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства и други богати страни, които могат да издържат бежанци”.

Във връзка със сигнал за пренасочване на коли, Орешарски се обърна към Ташева с думите: „Ако имате повече информация, моля да я подадете, за да може веднага да наредя на службите да реагират по съответния начин”.

#Пламен Орешарски #Сирия #бежанци #военна намеса #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници