Стойнев: Трябва да се каже край на системата, която не е в интерес на енергетиката

Стойнев: Трябва да се каже край на системата, която не е в интерес на енергетиката
"Проблем са търговете, обществените поръчки, правя всичко възможно да прекъсна тази практика, отбеляза министърът. Системата сега е по-стабилна от това, което заварихме", заяви Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Трябва да се каже край на системата, която не е в интерес на енергетиката. Тази система може да е в полза на българските граждани", заяви министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев, при обсъждането на Доклада за състоянието на енергетиката в НС, предава „Фокус".

"Докладът за състоянието на енергетиката не цели да злоупотреби с конкретни политики. Целта е да се намерят общи политики, за да се изведе системата от критичното състояние", отбеляза Стойнев.

"За периода 2009 г. – 2012 г. задълженията на дружествата нарастват с 1.5 млрд. лв. От тук нататък трябва да намерим заедно конкретните решения за спасяване на стратегическия сектор на енергетиката”, каза Стойнев.

Енергийният министър отбеляза, че след промените, предприети от управляващите, е намаляла цената за електроенергията за българския бизнес.

„Това не се е случвало никога досега. Основната цел бе именно да се намалят разходите на българските предприемачи, защото ние търсим конкурентоспособност. С приетия законопроект няма да се стигне до увеличение на цената на топлофикационната услуга през зимния сезон. Трябваше да отпушим износа на ток”, посочи министър Стойнев.

"Проблем са търговете, обществените поръчки, правя всичко възможно да прекъсна тази практика, отбеляза министърът. Системата сега е по-стабилна от това, което заварихме", заяви Стойнев.

"2012 г. е дъното на българската енергетика. В 2013 г. влизаме с наследството на сбърканата политика на ГЕРБ", каза депутатът от Коалиция за България, Жельо Бойчев.

"За 2012 г. имаме загуба от 100 млн. лв. в НЕК, 114 млн. лв. е загубата на „Булгаргаз”, отбеляза той.

#Драгомир Стойнев #енергетика #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници