Антоний Гълъбов: Очаквам тежка политическа есен

Антоний Гълъбов: Очаквам тежка политическа есен
Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имам усещането, че се форсира малко повече напрежението около днешния ден. Бих искал да го започнем с малко по-спокойно и трезво отношение към това, което ни предстои. Без съмнение протестите продължават и те се развиват. Това е нещото, което различава протеста от контрапротеста. Протестът реагира на всяко поредно решение на правителството, на всяко поредно действие на министрите. В това отношение това е поддържане, от една страна, на диалог, който продължава. От друга страна, със сигурност днешният ден е важен, защото трябва да чуем намеренията на отделните парламентарно представени политически партии и разбира се, да се опитаме да се ориентираме в каква степен тези повече от 80 дни протести изобщо достигат до съзнанието на политиците - подкрепящи сегашното правителство, коментира социологът доц. Антоний Гълъбов пред БНР.

Социологът заяви, че  за него най-ясното разграничение е да приемем, че протестът от самото начало е политически по своя характер, тъй като винаги, когато гражданите се обръщат критично към държавата – това е политически акт.

„Партийната подкрепа за този политически протест е новият елемент, който имаме от последната седмица. Без съмнение онези хора, които протестират през всички тези дни, имат своите собствени политически предпочитания, но ми се струва, че е добре ясно да се разграничат двете неща – собствено гражданската критика към управлението от партийния протест от подкрепата за опозицията. Механичното смесване на двете неща е винаги в основата на всяка пропагандна схема, така че в това отношение винаги когато става дума за граждански протест, той е политически“, обясни Гълъбов.

Според него най-важното е политическото да се разграничи от партийното, защото подкрепящите ГЕРБ в крайна сметка подкрепят една парламентарно представена опозиция.

„Подкрепящите Реформаторския блок подкрепят партиите, които са част от тази конфигурация, така че в това отношение сходството в момента на общата критика към управлението е единствената допирателна линия между чисто партийната инициатива и политическия протест на гражданите“, допълни той.

Според доц. Гълъбов политическите партии трябва да се опитат да настигнат бързата реакция на гражданския протест до бързия и точен коментар на събитията и да бъдат отправяни определените реплики: българските партии са мудни, те са тромави в реакцията си към политическите събития и тези повече от 80 дни показаха, че гражданите са в състояние много по-бързо да разпространяват информация и много по-бързо да постигат съгласие по отношение на определена позиция.

Гълъбов прогнозира и тежка политическа есен.

„Дебатът остава на много ниско равнище. Дебатът остава по отношение на отделни ходове на правителството, без да има общата оценка за това накъде се движи страната. В момента няма никакъв разговор за това какво искаме да постигнем, доколко сме съгласни относно посоката, в която се движим“, коментира той.

#протест #реформаторски блок #ГЕРБ #Гълъбов #Антоний Гълъбов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници