Чобанов: Икономиката ни набира инерция през 2014 г.

Чобанов: Икономиката ни набира инерция през 2014 г.
Според Чобанов икономиката ни тръгва нагоре през 2014 година. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"Българската икономика ще отбележи тази година по-нисък икономически растеж от прогнозираното, но ще набере инерция през следващата година. Причините за това са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност в страната, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване."

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за Ройтерс в Блед, Словения, съобщиха от МФ, цитирани от БГНЕС. Там той участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance), в рамките на Осмия стратегически форум в Блед.

Ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0,6 и 0,8 процента, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1,8% ръст, казва в интервюто Чобанов.

"Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене, заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции", допълва още той.

Според Чобанов бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци.

"Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа", допълни още той.

#Петър Чобанов #Ройтерс #Словения #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници