Манолова: Текстовете в Изборния кодекс са готови, остава да бъдат обсъдени

Манолова: Текстовете в Изборния кодекс са готови, остава да бъдат обсъдени
Манолова благодари на всички, които са участвали в изготвянето им по време на лятната си почивка – представители на СЕМ, АБРО, ГРАО, Сметната палата, проф. Михаил Константинов, проф. Друмева и др. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новите текстове в Изборния кодекс са готови, остава само да бъдат обсъдени, заяви пред ТВ7 заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Да кажем , че Изборният кодекс е готов, би било малко пресилено. По-скоро са готови текстовете, върху които обсъжданията и решенията вече ще имат един друг вид, т.е. ще звучат много по-конкретно“, посочи Манолова.

„Дотук се проведоха много изключително важни дебати, но те бяха дебати по принцип - с цел гражданските организации да кажат своето мнение по всички теми, с цел да се чуе мнението на експертите, да стане ясно какъв е европейският опит в решаването на един или друг въпрос“, коментира зам.-председателят на НС.

„Сега вече сме облекли тези виждания и предложения в конкретни правни норми, но истинските дебати по конкретните текстове и още повече вземането на решенията предстоят“, каза Манолова.

Тя благодари на всички, които са участвали в изготвянето им по време на лятната си почивка – представители на СЕМ, АБРО, ГРАО, Сметната палата, проф. Михаил Константинов, проф. Друмева и др.

В тях е заложено на немския тип смесена избирателна система – мажоритарна и пропорционална.

„Така хората ще имат възможност да изберат 120 души по пропорционалната система и още толкова чрез мажоритарен вот. Когато хората могат да посочат свой кандидат, това действа мотивиращо и повече избиратели отиват до урните“, отбеляза Манолова.

Според нея 4-процентовата бариера няма да бъде променена.

„Това, което е доказало, че работи, няма нужда да се променя“, посочи Манолова и добави, че в новия Избирателен кодекс ще има и възможност за машинно гласуване.

„Ще има и мерки срещу фалшифицирането на изборите. Бюлетините ще са на кочани и със сериен номер, така изборните книжа няма да могат да се предават от ръка на ръка“, отбеляза Мая Манолова.

#Мая Манолова #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници