Експертите на ООН се върнаха в Холандия, резултатите от пробите след поне две седмици

Експертите на ООН се върнаха в Холандия, резултатите от пробите след поне две седмици
Самолетът инспекторите от ООН се е приземил в 15:00 часа по Гринуич (18:00 часа българско време) на летището в Ротердам. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Инспекторите на ООН за химическите оръжия са пристигнали в Холандия, където е централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (OIAC), съобщава АФП, предава БГНЕС.

Самолетът им се е приземил в 15:00 часа по Гринуич (18:00 часа българско време) на летището в Ротердам.

Говорителят на организацията Майкъл Луън обясни, че взетите от Сирия проби ще бъдат разпределени в половин дузина лаборатории по света в страни, които не са политически ангажирани със сирийската криза.

Всяка проба - била тя от почвата, водата или от кръв - ще бъде разделена на две и всяка част - и изпратена в различна лаборатория, за да бъдат резултатите надеждни, което според Майкъл Луън ще отнеме най-малко две седмици.

OIAC е изпълнителен орган на Конвенцията за химическите оръжия, сключена под егидата на ООН. Тя е натоварена да следи за спазването на конвенцията, предвиждаща унищожаването на този тип оръжия.

Според Вашингтон 1429 души, от които 426 деца са загинали при химическа атака, отговорността, за която САЩ хвърлят на сирийския режим. Дамаск отрича изцяло да е извършвал такава атака и сочи като виновник сирийските бунтовни.

#експерти #ООН #Сирия #химически оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници