Збигнев Бжежински: САЩ нямат стратегия в Сирия

Збигнев Бжежински: САЩ нямат стратегия в Сирия
"Удивен съм какво желание имат Великобритания и Франция да подкрепят военни действия", заяви Бжежински.
A A+ A++ A

Бившият американски съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински разкритикува военни действия срещу режима на сирийския президент Башар ал-Асад, като заяви, че администрацията на Обама не разполага със стратегия в региона, предава БГНЕС.

"Според мен, ако трябва да се предприемат действия в Сирия, те трябва да бъдат част от по-широка стратегия. В противен случай това може да е уместна наказателна реакция, но дали тя ще реши проблема? Има ли стратегия за разрешаването на проблема? И кой е част от тази стратегия и кой не? Това са въпросите, по които според мен хората трябва да помислят сериозно преди да се впуснат във военни действия, които макар и може би морално оправдани предвид естеството на нарушението, а именно антихуманните действия, могат да имат последици, които да не са желателни. Ако администрацията на Обама има стратегия, тя е много добре пазена тайна", коментира Бжежински в интервю за Дойче Веле.

Според него, проблемът в Сирия е част от по-голяма дилема относно бунтовете в Близкия Изток.

"Решението на тези бунтове не може да се основава изцяло на военна сила, нито трябва да зависи почти изключително от западните сили", отбеляза Бжежински.

"Удивен съм какво желание имат Великобритания и Франция да подкрепят военни действия. Също така съзнавам факта, че и двете страни са бивши империалистки, колониални сили в региона. Предвид съвременната реалност, която в моите трудове наричам "глобално политическо събуждане", политика на силата, основана главно на Запада и в някои случаи на бивши колониални сили не ми изглежда много обещаваща отправна точка за евентуално разрешаване на регионалния проблем", смята бившият американски съветник.

Бжежински подчерта необходимостта от по-широка коалиция, която да бъде част от военни действия.

"Мисля, че най-малкото Турция трябва открито и пряко да участва във военна операция, ако тя се осъществи. И мисля, че трябва да има изразена подкрепа за нея и от други сили, които са много зависими от известна минимална степен на стабилност в Близкия Изток за тяхното собствено икономическо благополучие. Имам предвид някои азиатски сили, които са много зависими от стабилния приток на енергия от Близък Изток, който не е пламнал изцяло", казва още Збигнев Бжежински.

#Збигнев Бжежински #Сирия #САЩ #Турция #Великобритания #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници