Политологът Попиванов: Най-силният компромат срещу Плевнелиев са изказванията му

Политологът Попиванов: Най-силният компромат срещу Плевнелиев са изказванията му
Президентът Росен Плевнелиев през август месец се остави до голяма степен да бъде използван от ГЕРБ, които са заети с вътрешни трусове и от Реформаторския блок, които подемат аргументите и инициативите му и създават впечатление, че играят в един отбор с н
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев през август се остави до голяма степен да бъде използван от ГЕРБ, които са заети с вътрешни трусове, и от Реформаторския блок, които подемат аргументите и инициативите му и създават впечатление, че играят в един отбор с него, коментира политологът Борис Попиванов, цитиран от БГНЕС.

Поведението на президента е достатъчно последователно. В първата седмица на правителството той обяви, че снема доверието си от него. Поведението на президента е и радикално от гледна точка на нехарактерното за българския държавен глава през последните поне 15 години рязко вземане на страна в обществения и политическия конфликт. Именно заради това съществува рискът бъдеща радикализация на действията на държавния глава през есента да бъде възприета като самоцелно търсене на противопоставяне, добави политологът.

През август зачестиха много публичните изяви на президента Росен Плевнелиев, понякога по 2-3 на ден, в които степента на обмисленост не беше толкова висока, той твърде много се обясняваше и оправдаваше, твърде много визираше собственото си положение и критиките, отправени срещу него. Речникът и начинът, по който той изразяваше своето отношение, би могъл да събуди недоумение. Любимият ми цитат от месеца на президента беше "аргументите ми не са политически, а разумни".

Това е едно забележително изказване на един политик, което не бих искал да коментирам, каза още Попиванов. С поведението си президентът Росен Плевнелиев влезе в конфликт със собствените си ангажименти, поети в предизборната кампания през 2011 година, и по-точно с това, че президентът пое ангажимент да присъства в Народното събрание по всички значими теми и въпроси, коментира той.

Тези, които не одобряват поведението и политиката на президента Росен Плевнелиев, нямат нужда от компромати. Най-силният компромат срещу Плевнелиев би бил подборка от негови изказвания и интервюта, убеден е Попиванов. Ролята в българския политически процес на президента обаче остава висока и до голяма степен към него са насочени очакванията за развитието на ситуацията през септември.

Две неща могат да дадат мощен тласък на протеста през септември до степен, че да застраши реално управлението – президентът, ако влезе в ролята на лице на протеста, и нова огромна грешка на мнозинството, на която то безспорно е способно, смята политологът.

Събитието на август месец без всякакво съмнение е прегласуваната актуализация на бюджет 2013 година, основният извод от това събитие е, че мнозинството се опита и до голяма степен успя да постигне реванш, да достигне резултат 1:1 в отношенията си с протестиращите.

За първи път то успя поеме инициативата в отношенията си с тях, за първи път мнозинството мина в настъпление на 16 август, протестът беше изненадан тогава. Протестиращите в началото на септември ще трябва да се съобразяват с това, че мнозинството винаги може да извади достатъчно хора на площада, септември ще започне с изравнени сили, каза още той.

Попиванов напомни, че през септември ще се отбележат 100 дни от кабинета "Орешарски" и повдигна темата за това как ще бъде поднесен и разбран отчетът за тези дни.

#Борис Попиванов #протести #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници