Петър-Емил Митев: Протестите консолидираха левицата

Петър-Емил Митев: Протестите консолидираха левицата
Партийното строителство няма предизборен характер, а следизборен, то е резултат от изминалите избори, заяви политологът проф. Петър-Емил Митев по време на традиционната месечна дискусия за политическия август на Институт "Иван Хаджийски". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партийното строителство няма предизборен характер, а следизборен, то е резултат от изминалите избори, заяви политологът проф. Петър-Емил Митев по време на традиционната месечна дискусия за политическия август на Институт "Иван Хаджийски", предаде БГНЕС.

Според проф. Петър-Емил Митев не се задава разцепление в левицата и създаването на нова партия в лявото пространството, защото ситуацията в страната и протестите доведоха до консолидация на левицата. Ситуацията в страната може да се характеризира като триетажна конфронтация – управляваща партия – опозиция, протест - контрапротест, правителство и парламентарно мнозинство - президент.

Такава конфронтация за първи път се получава. Това е обстановка, която създава безпокойство, коментира политологът. Той е убеден, че правителството е заинтересовано от това президентът да бъде ограничен, но няма интерес да бъде цялостно дестабилизиран, има интерес от една ограничена дестабилизация на президента.

Една цялостна дестабилизация на президентската институция би създала предпоставки за политически хаос в страната, заяви проф. Митев. Той смята, че протестът е изправен пред дилема. "Протестът или трябва да се деполитизира и да излезе с програмни искания, с платформа от искания, както правят възмутените в Испания, или да се политизира и тогава на преден план да излязат тези, които стоят зад протеста. Протестът се опита да възпроизведе обстановка и ритуални действия от началото на прехода, но не сме началото на прехода и ефектът не може да бъде същият", добави политологът.

Политическият вакуум е налице, коментира от своя страна политологът Димитър Ганев. От парламентарно представените партии не се виждат сериозни перспективи за растеж, допълни Ганев и продължи: ГЕРБ все още не могат да се възползват пълноценно от множеството грешки, които направи управляващото мнозинство.

ДПС стои на своите традиционни нива, а при "Атака" дори има спад. Именно този вакуум отваря пространство за нови политически субекти. На този етап най-сериозна заявка дава Реформаторския блок, пред него обаче стоят много сериозни предизвикателства в организационно и лидерско отношение, добави Ганев. Според политолога въпрос с особено значение е накъде ще продължат протестите. "Вероятно ще има нов протестен импулс в началото на септември, но освен неговата численост не по-малко важно ми се струва дали в него ще има качествено нов момент. Важно е и дали към "летния протест" ще се прибави и социален елемент.

Синдикати, профсъюзи ще бъдат особено агресивни в своите искания, защото знаят, че последното нещо, което властта иска е недоволството да бъде гарнирано със социално недоволство", коментира още Димитър Ганев. Очаквайте още подробности.

#протести #ГЕРБ #левица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници