САЩ: Не е ясно, дали е използвано химическо оръжие в Сирия

САЩ: Не е ясно, дали е използвано химическо оръжие в Сирия
Отговорността за случилото се властите в САЩ са склонни да възлагат на правителството на Сирия. Снимка: bulgarian.ruvr.ru
A A+ A++ A

Разузнаването на САЩ засега не може да направи еднозначен извод за това, използвано ли е било химическо оръжие в Сирия”, се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом, след заседанието на Съвета за национална сигурност на САЩ, посветено на ситуацията в Сирия, в светлината на данните за предполагаемото използване на бойни отровни вещества на 21 август, в източно предградие на Дамаск, предаде Агенция "Фокус".

Отговорността за случилото се властите в САЩ са склонни да възлагат на правителството на Сирия. Чък Хейгъл обяви, че Пентагонът е готов да изпълни военните варианти за Сирия, ако президентът Барак Обама избере такъв.

Президентът на САЩ и британският премиер Дейвид Камерън са разговаряли и са изразилия своята „дълбока загриженост” от информацията за използвано химическо оръжие от режима в Сирия срещу цивилни. В съобщението на Белия дом се казва, че двамата „ще продължат близките консултации” относно предполагаемата атака край Дамаск.

Камерън е бил отвратен от снимките на деца, убити от химическо оръжие. Подобно действие рискува открита конфронтация с Владимир Путин, президент на Русия, който не желае да се предприемат никакви действия срещу неговия съюзник. Но американските власти проучват конфликта в Косово, при който НАТО започна да нанася въздушни удари без одобрението на ООН и пренебрегвайки руското противопоставяне.

Първите дипломати на водещите световни сили призовават Башар Асад да допусне инспекторите на ООН да проверят данните за употреба на химическо оръжие.

#САЩ #Барак Обама #Дейвид Камерън #Чък Хейгъл #Владимир Путин #НАТО #Башар Асад #Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници