1 млн. деца са избягали от конфликта в Сирия

1 млн. деца са избягали от конфликта в Сирия
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Броят на децата, избягали от разкъсваната от гражданска война Сирия, достигна 1 млн. Два милиона души пък са бежанци вътре в собствената си родина, сочат данни на ООН, сйобщи БГНЕС.

По думите на Антъни Лейк, шеф на УНИЦЕФ, не става дума просто за статистика, а за реални човешки съдби и деца, голяма част от които са се отделели от семействата си. Децата съставляват половината от бежанците в продължаващия над 2 г. конфликт в близкоизточната страна, твърдят от ООН. Основно бежанците от Сирия се насочват към съседни държави като Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Но през последните месеци все по-често се насочват към Северна Африка и Европа. Според последни данни на ООН около 740 000 от децата-бежанци са на възраст под 11 г.

"Става дума, ни повече, ни по-малко за оцеляването на едно невинно поколение", заяви върховният комисар по бежанските въпроси на ООН Антонио Гутереш."Сирийските младежи губят домовете си, своите семейства и бъдещето си. Дори след като пресекат границата и се намират в безопасност, те са травмирани, депресирани и трябва да им бъде вдъхната надежда", допълва той.

Според ООН досега в избухналия през март 2011 г. конфликт за сваляне режима на президента Башар Асад са загинали над 100 000 души

#Сирия #деца #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници