Пожари горят в областите: София, Стара Загора, Кюстендил, Пловдив и Ямбол

Пожари горят в областите: София, Стара Загора, Кюстендил, Пловдив и Ямбол
Пожари бушуват в пет области в страната. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Освен пожарът край софийското село Локорско, заради жегата и високите температури, пожари горят още в областите Стара Загора, Кюстендил, Пловдив, Ямбол и други. Ситуацията с пожара край село Локорско, Софийско, е под контрол, съобщи за Агенция „Фокус” главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Ситуацията остава тежка. Усилията ни са насочени особено към това - да пазим къщите и дворовете на хората. За радост, успяхме да спасим един човек, който беше в гората; неговият живот вече не е застрашен”, заяви главен комисар Николов.

„Освен силите на София, които са повече от 15 екипа, се включват сили и от съседните области. Обърнахме се за съдействие към Министерство на отбраната. Изпратени са и три специални автомобила и две модулни формирования за оказване на помощ при гасене на горски пожари”, добави главен комисар Николай Николов. Общо 220 души огнеборци, военнослужещи и служители на горското стопанство са съсредоточени в района на пожара, възникнал в района на софийското с. Локорско.

Продължава прокопаването на просека и оросяването с водоноски по периферията на пожара. На помощ се е включил и хеликоптер на Министерство на отбраната. Усилията са насочени към опазване на живота и собствеността на хората от близките населени места. Вече са пристигнали противопожарни екипи, автомобили и техника от съседни области. За момента са мобилизирани достатъчно сили и техника за гасенето на пожара в района на село Локорско, съобщи за Агенция „Фокус” кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Мобилна лаборатория ще замери въздуха, тъй като горната част на селото е много задимена”, добави Фандъкова. В област Ямбол пожарникари и доброволци гасиха пожар в ямболския парк “Боровец", като пожарът там вече е локализиран. Той е възникнал около 13.45 часа. В овладяването и потушаването на огъня се включиха четири екипа огнеборци и спасители от ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” - Ямбол, един екип от Държавно Горско стопанство “Тунджа” - Ямбол и доброволци от гасаческата група към Областна администрация - Ямбол. В област Пловдив гасенето на пожара при местността “Воден камък” над Хисаря продължава повече от три часа, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева, която е на мястото на пожара.

По данни на горското стопанство са засегнати около 60 декара смесена гора, предимно борова. В област Стара Загора пожарната обстановка остава силно усложнена. Вчера горя голям пожар в "Зайчева поляна", пламна пожар и край село Змейово. 200 дка горски масиви са изпепелени при пожара край старозагорското село Змейово.

#пожар #въздуха #обстановка #Пловдив #Ямбол #Змейово #масиви #Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници