Гърция разследва огромни измами в здравната система

Гърция разследва огромни измами в здравната система
Девет милиона и половина гърци за един месец са се оказали записани за медицински прегледи и с рецепти за лекарства. Здравният министър подозира, че става дума за "грандиозни измами" във вреда на здравната каса и е наредил да бъдат извършени проверки, съо
A A+ A++ A

Девет милиона и половина гърци за един месец са се оказали записани за медицински прегледи и с рецепти за лекарства. Здравният министър подозира, че става дума за "грандиозни измами" във вреда на здравната каса и е наредил да бъдат извършени проверки, съобщават вестниците в Атина, цитирани от БТА.

Вестник "Имерисия" цитира министъра, който се заканил, че от тези проверки някои ще загубят съня си. Той споменал дори за виновни лекари и фармацевти, като казал, че ще обяви имената им и те ще бъдат съдени. Скандалът е невиждан, тъй като разкритията сочат, че са издавани направления и рецепти и че едва ли не цяла Гърция е ходила на прегледи, коментира изданието.

Здравното министерство смята да постави под лупа конкретни лекари и фармацевти, тъй като става дума за невероятен брой хора, ползвали услугите на здравната каса. За първите шест месеца на годината разходите за лекарства на здравната каса са били превишени със 125 млн. евро.

Властите ще проверяват също и аптеки. Вестник "Елефтеротипия" пише, че ще се проверява също имотното състояние на лекари и фармацевти и че през септември ще има преброяване на здравно осигурените.

Здравният министър казал още, че ще се опита да предоговори през септември с тройката международни кредитори таксата от 25 евро за постъпване в държавни болници.

Повишената от 5 на 25 евро такса трябва да влезе в сила от началото на следващата година, а за нейното увеличение гръцката страна е поела ангажимент. Той уверил, че таксата за влизане в държавни болници няма да бъде увеличавана.

#Гърция #измами #здравна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници