НЦИОМ: 62% от младите хора имат нетърпимост към религиозните фанатици

НЦИОМ: 62% от младите хора имат нетърпимост към религиозните фанатици
62% от интервюираните млади българи твърдят, че имат отрицателно отношение към религиозните фанатици. Снимка: plovdivweek.com
A A+ A++ A

62% от интервюираните млади българи твърдят, че имат отрицателно отношение към религиозните фанатици и не общуват с тях. След 2010 г. се случиха няколко атентата, включително и един в България, които създадоха впечатление за непосредствена близост и обвързаност на религиозния фанатизъм с тероризма.

Ето защо в регистрираните представи на младите хора по въпроса прозира не само пълно отхвърляне на мисълта за общуване с подобни хора, но и неподправен страх от феномен със световни измерения, сочат резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи агенция "Фокус".

29% от младите хора през 2010 г. са твърдели, че имат напълно отрицателно отношение към религиозните фанатици и не общуват с подобни хора. Процентът на крайно негативно настроените към религиозните фанатици е скочил двойно. 15% от всички интервюирани през 2010 г. са твърдели, че мнението им за ромите е отрицателно и не общуват изобщо с тях.

Българските младежи, които имат подобна позиция през юни 2013 г., възлизат вече на 23% от всички участвали в изследването млади хора. Едва 27% от младите, които живеят в столицата, приемат напълно ромите и общуват с тях, докато този дял сред младите, които живеят в селата, е много висок - 63% от тях декларират пълна толерантност по отношение на ромите. 51% от столичните младежи твърдят, че имат отрицателно отношение към ромите и не общуват с тях.

Подобно твърдение е приемливо едва за 8% от живеещите в селата млади българи.

#роми #млади хора #център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници