Йорданка Фандъкова: В китайския ресторант имало проблеми с експлоатацията

Йорданка Фандъкова:  В китайския ресторант имало проблеми с експлоатацията
Кметът на София Йорданка Фандъкова оглежда района на взрива. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нашите експерти, които бяха на място, смятат, че тук става дума за проблеми с експлоатацията, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР за взрива  в китайския ресторант в неделя.

"Половината от пострадалите са освободени от болницата, а днес имаше повторни огледи от сутринта, продължава огледът за конструктивната експертиза и издаване на предписания на собствениците и тя очаква да приключи до края на седмицата. Огледът на разследващите полицейски инспектори е приключил и към момента се създава организация за обезопасяване", коментира Фандъкова.

Кметът на София подчерта, че очакват собственикът да изпълни предписанията, за да се обезопаси максимално добре обекта.

Йорданка Фандъкова изтъкна, че експертите смятат, че тук става дума за проблеми с експлоатацията, тъй като има информация, че този обект е въведен в експлоатация много отдавана и с цялата документация, която е необходима. Реституиран е 1993 – 1994 г., а от 2002 – 2003 г. има договор за наема.

"Въпросът засяга експлоатацията на подобни съоръжения", каза столичният градоначалник. Тя посочи, че е изпратила писмо до ръководителя на ДА "Технически надзор" да поиска да се погледне сериозно на контрола на всички подобни съоръжения.

Фандъкова също потвърди, че няма проблеми с носещата конструкция и няма опасност за самата сграда, но се обръща специално внимание на начина за разчистване. Приключили са и огледите на районната администрация на щетите по жилищата и офисите в сградата.

Направени са огледи на 16 жилища и офиси и в 4 от тях има констатирани щети. Кметът на София посочи, че всеки, който е допуснал небрежност, която можеше да струва живота на десетки хора – със сигурност трябва да понесе и отговорност.

#Йорданка Фандъкова #София #Фандъкова #взрив #китайски ресторант

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници