Болници точат пари с рентген до дупка, облъчват пациентите излишно

Болници точат пари с рентген до дупка, облъчват пациентите излишно
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди български пациенти са облъчвани излишно с ненужни рентгенови изследвания, за да вземат лечебните заведения парите по клинични пътеки от здравната каса. Това съобщиха от Националния пациентски форум, предаде "Дарик".

Обикновено хората за планови операции се хоспитализират с подготвени предварително изследвания в доболничната помощ, включително и образна диагностика. След приемането обаче пак ги изследват.

С тази практика, от една страна, излишно се облъчват болните, а от друга, се харчат безполезно средства. Освен това НЗОК плаща два пъти за едно и също - веднъж на медицинските центрове в доболничната помощ и втори път на лечебните заведения.

6 лева брои касата за снимане на зъб на рентгенолозите, специализирани в сферата на стоматологията, които работят с нея. За снимка на лакътна става се отпускат 19 лева.

„Правят се необосновани рентгенови изследвания, като контрастни изследвания и графия на бял дроб. Понякога лекарите ги повтарят заради формални изисквания за отчитане на клинични пътеки”, обясни проф. Женя Василева от Националния център по радиобиология и радиационна защита пред в. "Монитор".

В същото време обаче броят на високотехнологичните изследвания, каквито са тези с компютърен томограф, и лъчетерапиите са недостатъчни на брой, отчете радиоложката.

Въпреки че се правят излишни рентгенови снимки на вече изследвани пациенти, се оказва, че нашата страна е на предпоследно място по такива изследвания, след нас е само Румъния. Това показват данните от европейско изследване.

От Националния пациентски форум обясниха този парадокс с недостатъчния брой направления, които здравната каса отпуска  на джипитата. Така тези, които имат действително нужда от изследване, трудно си набавят талонче, а на други се правят по няколко пъти, за да си вземат докторите парите от касата.

#рентген #НЗОК #джипита #пациент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници