Папандреу подава – не подава оставка

Папандреу подава – не подава оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу хвърли в объркване световните медии с разнопосочни информации дали ще подаде, или няма да подаде оставка.

Премиерът на Гърция няма да подаде оставка, съобщиха в четвъртък следобед източници от кабинета на Папандреу, цитирани от „Ройтерс“.

Папандреу няма да се оттегли, но ще се обърне към парламента по-късно през деня, добавя агенцията.

Източниците отричат и информацията, че Папандреу ще се срещне с президента Папуляс.

Малко преди това Би Би Си съобщи, че се очаква Папандреу да предложи оставката си в рамките на „следващия половин час“.

Незабавно след края на извънредната среща на кабинета на министрите, която свика днес, премиерът ще се срещне с президента Каролос Папуляс.

Папандреу вероятно ще предложи коалиционно правителство начело с Лукас Пападемос, бивш ръководител на Гръцката централна банка и бивш вицепрезидент на Европейската централна банка.

Според Би Би Си самият Папандреу ще се оттегли.
Гръцката национална телевизия съобщи, че по време на извънредната среща на кабинета премиерът е потвърдил, че няма да подава оставка.

Заради плана си да проведе референдум за спасителния пакет помощи от ЕЦ и МВФ, премиерът на Гърция се конфронтира с някои от членовете на собствения си кабинет.
След като депутатите от ПАСОК Ева Каили и Елена Панарити заявиха, че няма да гласуват доверие на „правителство, което води страната към гибел“, Папандреу  окончателно загуби мнозинството си в парламента.

В четвъртък сутринта гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос и министърът на развитието Михалис Хрисохоидис се обявиха против инициирания от премиера референдум за споразумението за втория спасителен заем, считано за вот „за“ или „против“ оставането на Гърция в еврозоната.

#Гърция #дългова криза #евро #еврозона #оставка #Георгиос Папандреу #министър-председател на Гърция #спасителен фонд #спасителен заем #референдум #ЕС #Европейски съюз #МВФ #Телемах Хитирис #Евангелос Венизелос #Каролос Папуляс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници