Митрополит Кирил: Служил съм на църквата, не на ДС

Митрополит Кирил: Служил съм на църквата, не на ДС
На излизане от комисията митрополит Кирил отговори с категорично „не“ на въпроса дали е служил на Държавна сигурност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма за какво да се извинявам, тъй като аз съм служил на Българската православна църква, а не на Държавна сигурност, и не съм извършил нищо лошо.

Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил по повод информацията от миналата седмица, че 11 от 15-те членове на Светия синод на Българската православна църква са сътрудничили на бившата Държавна сигурност, предаде БГНЕС.

„Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо – никого не съм обидил, никого не съм... Аз съм служил на Българската православна църква (БПЦ)“, заяви владиката.

Около час и половина митрополитът стоя в Комисията по досиетата, за да прочете собственото си досие.

На излизане от комисията той отговори с категорично „не“ на въпроса дали е служил на Държавна сигурност.

След това добави: „Не, не съм служил. Служил съм на БПЦ. Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към БПЦ“, каза още митрополит Кирил. На въпроса „Като агент ли?“, той отново отговори: „Не, като клирик на БПЦ“.

„Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само“, подчерта владиката.

Сред данните, въз основа на които комисията обяви Варненския и Великопреславски митрополит Кирил като агент на ДС, са: собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служители др.

Митрополит Кирил пристигна в Комисията около 15.30 часа, както сам обясни, за да види „какво пише в тия документи – да знае, защото иначе какво може да каже човек, когато не знае“.

Владиката обясни, че знае какво е правил, затова е със съвсем спокойна съвест, и обеща, че ще говори, когато излезе от комисията, като подчерта, че е работил за БПЦ и за българския народ.

Митрополитът призова журналистите за търпение, но след като те го изчакаха час и половина, той каза само, че като историк иска да се осведоми по-точно за това, което има в тези материали.

Митрополит Кирил каза също, че се надява истинските вярващи православни християни да не забравят думите на Спасителя: „Не съдете, за да не бъдете съдени“.

„Каквото и да съм вършел, съм вземал самостоятелни решения, без каквото и да е давление, като съм търсил от Бога помощ, за да стане по най-добрия начин за църквата и за българския народ“, уточни той.

„Православните християни не се поддават на различни манипулации и ще разберат правилно тези събития и ще работим за единството на БПЦ заедно с Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и Светия синод, защото от това има необходимост за целия наш народ“, посочи митрополитът.

В комисията днес, за да прочете материалите за себе си, бе и още един от обявените от комисията агенти във висшия клир – сливенският митрополит Йоаникий.

Неговото досие обаче е било унищожено през 1990 г. и той не успял да прочете нищо.

„То тогава имаше борба за мир – ние не можем да бъдем съвсем далеч. В борбата за мир ние бяхме по-близко до управляващите. Това е вярно, защото мирът е нещо важно и ценно“, каза още владиката.

„Спокоен съм, съвестта ми е абсолютно спокойна, да знаете, и го казвам абсолютно отговорно, защото аз съм вярващ, аз изповядвам, и затова – всичко е свързано с вечността, със съвестта, с морала. Не може – как ще ви погледна аз вас, ако нещо буши в душата ми – не мога да ви гледам, а аз спокойно ви гледам, защото съм спокоен, защото съвестта е неподкупният съдия. Никой не може да я подкупи, ни с пари, ни с постове да се подкупи. Тя е верният Божий глас“, каза още митрополит Йоаникий.

#патриарх Максим #досие #Комисията по досиетата #митрополит Йоаникий #Светия синод #БПЦ #Българската православна църква #ДС #Държавна сигурност #митрополит Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници