Незапомнени наводнения в Източна Русия, щети за 94 млн. долара

Незапомнени наводнения в Източна Русия, щети за 94 млн. долара
Според хидрометеоролозите ситуацията ще се нормализира едва в средата на септември. Тогава ще станат ясни и истинските размери на бедствието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Незапомнените от над 100 години наводнения в руския Далечен изток обхванаха територии с площ 1 милион квадратни километра. Очаква се най-критична да е ситуацията в края на седмицата, предаде БНР.

Заплахата идва откъм Китай. Там са започнали проливни валежи и нивото на реките, които се вливат в река Амур, бързо се покачват.

Критичната ситуация в региона възникна още в края на юли, когато в Далечния изток паднаха рекордни за сезона дъждове.

Засегнати са цели пет обекта на Руската федерация, като територията, която е под вода, е с дължина 2 хиляди километра и широчина 500 километра.

Най-силно са засегнати Амурска област и Хабаровският край. Наводнени са десетки населени места, разрушени са стотици километри пътища и над 30 моста. Досега няма нито една човешка жертва.

Продуктите от първа необходимост и дори пенсиите в засегнатите региони се доставят по въздуха. От най-пострадалите райони са евакуирани близо 14 000 души, предимно възрастни и деца.

Според хидрометеоролозите ситуацията ще се нормализира едва в средата на септември. Тогава ще станат ясни и истинските размери на бедствието. Към днешна дата щетите се изчисляват на близо 94 милиона долара.

#наводнения #дъждове #Русия #Амурска област

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници