БСП обвинява правителството на Марин Райков за сделката с печатницата на БНБ

БСП обвинява правителството на Марин Райков за сделката с печатницата на БНБ
Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

Печатницата на БНБ ще прави смесено дружество с един от най-големите производители на банкноти в света - френската "Франсоа Шарл Обертюр груп". Новата компания ще печата банкноти. Това съобщение, пуснато от централната банка на 19 юни, мина съвсем кротко. Отразено бе от всички медии, но никоя не го коментира, пише "24 часа".

След две седмици нещата се обърнаха. Започнаха да се появяват информации, че в БСП не одобрявали сделката. Без да се цитират имена. Малко след това се появиха и говорителите на това недоволство. Като червения депутат Румен Гечев, който заяви, че иска парламентът да упражни контрол върху сделката с печатницата.

Ставало дума за стратегическа дейност като печатането на банкноти. А печатницата вземала 30% от новото дружество, в което прехвърляла машини, са мотивите му.

Според Гечев можело в бъдеще да се увеличи капиталът и без съгласието на БНБ и делът от 30% да се стопи.

Малко по-късно към Гечев се присъедини и бившият депутат от БСП Румен Петков. Според него подготовката на сделката с печатницата на БНБ започнала по време на служебното правителство.

Това било грабеж, а отговорност за него носели служебният премиер Марин Райков и президентът Росен Плевнелиев, защото той назначил служебното правителство. А докато то ръководело държавата, започнали за пръв път в 120-годишната история на БНБ действия по приватизиране на нейната печатница.

#БНБ #Румен Гечев #БСП #Марин Райков #Гечев #Румен Петков #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници