"Булгартрансгаз" очаква местният добив на газ да нарасне близо 5 пъти

"Булгартрансгаз" очаква местният добив на газ да нарасне близо 5 пъти
От "Булгартрансгаз" очакват местният добив на природен газ да нарасне за 10 г., близо 5 пъти. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

От "Булгартрансгаз" очакват местният добив на природен газ да нарасне за 10 г. близо 5 пъти, предаде репортер на БГНЕС. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков представи пред членовете на ДКЕВР 10-годишен план за развитие на преносната мрежа, изготвен от "Булгартрансгаз" ЕАД, предаде БГНЕС.

През тази година се очаква местният добив да е около 250 млн. куб. м, а очакванията са през 2015 г. той вече да е достигнал до 1300 млн. куб. м и през 2022 г. – до 1520 млн. куб. м.

"Това са очаквания, които имаме на база на заявените планове на добивните предприятия. Съществено значение има и това как ще се развият проучвателните дейности в Черно море, но все още не сме предвидили изцяло количествата, които биха могли да се добият оттам. Предвидени са очакваните количества природен газ от находищата в Галата и Калиакра, от които вече се добива газ и от находището в Девинци, където скоро трябва да започне търговски добив", заяви Темелков.

Според оптимистичния сценарий до 2022 г. потреблението на синьо гориво в страната може да е нараснало двойно.

"Повишението на битовата газификация ще доведе до ниски разходи за населението, а от друга страна ще се даде възможност за по-стабилни енергоносители за населението“, допълни Темелков.

#Кирил Темелков #Булгартрансгаз #Галата #Калиакра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници