Потребителски организации срещу таксата за повторно пускане на тока

Потребителски организации срещу таксата за повторно пускане на тока
Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите, заяви, че в цял свят няма орган като ДКЕВР, в който членовете да се назначават. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Повторното възстановяване на електроподаването не е услуга, а е задължение на електроразпределителното дружество. Това задължение произтича от Закона за енергетиката“, заяви Димитър Деков от Сдружение за правна подкрепа на потребителите на дискусия в Народното събрание по отношение на предвидени промени в Закона за енергетиката, предава „Фокус”.

Дискусията се провежда по инициатива на Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисията по енергетика и член на Комисията по икономическата политика и туризъм.

„Прекъсването на тока трябва да се използва като крайна мярка. Токът е нещо от първа необходимост. Като погледнем баланса на електроразпределителните дружествата, ще видим, че няма задължения от страна на потребителите или са пренебрежимо малко число”, коментира Деков.

Георги Христов от движение ДНЕС заяви, че предложените законодателни мерки не са достатъчни, а са само борба с последствията. Според него са необходими радикални мерки.

„Необходим е нов Закон за енергетиката. Всички дружества ахкат и охкат как са закъсали, а никой не пита какво е положението при крайните потребители – граждани, детски градини, училища, университети, болници”, посочи Христов.

Той смята, че трябва да има и орган за медиация между потребителите и монополите.

Христов заяви, че в ценообразуването трябва да отпаднат добавките в електроенергията.

„Който възлага особени задачи, трябва да посочи защо ги залага и как ще покрие разходите, а не да натоварва потребителите. Това е ежегодно помпане на инфлация. ДКЕВР прилага един ненормален метод на ценообразуване – норма на възвръщаемост. Това облагодетелства монополите. ДКЕВР трябва да бъде ликвидиран”, каза Христов.

Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите, заяви, че в цял свят няма орган като ДКЕВР, в който членовете да се назначават.

В света този орган е съставен от представители на целия сектор, отбеляза Кърлев той.

„Над 80% от сертификатите за зелена енергия са издадени в нарушение на закона. В момента, в който можем да докажем, че някой е взел лиценз в нарушение, ще му се вземе лицензът. Тогава ще се отървем от хилядите сертификати, които бяха издадени”, коментира Кърлев.

„ДКЕВР заседава за кафявата енергия. Корпоративните интереси на топлофикациите ще ощетят потребителите. Българският народ спонсорира едни фалирали дружества”, смята председателят на Федерацията на потребителите.

#енергетика #потребители #монополи #ДКЕВР #ток #Явор Куюмджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници