Панайот Рандев: Протестът ще се разшири през октомври-ноември

Панайот Рандев: Протестът ще се разшири през октомври-ноември
„Опитът за половин век използване на ненасилствени действия от протестиращите показа, че тези „меки” форми са по-ефективни от „твърдите” и груби форми на протест”, обясни психологът. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

През октомври-ноември протестът срещу правителството ще се разшири и към него вероятно ще се включат и други социални групи – сходни с тези от февруари-март“, заяви пред „Фокус“ психологът и ръководител на Институт РЕ-ГЕНЕЗИС, Панайот Рандев.

Рандев смята, че протестът в София ще продължи във вида, в който е досега, може би с модификации и иновации.

Според него, независимо дали е имало съзнателно провокиране на сблъсъка на 23 юли от властта или от други сили, или полицейска некомпетентност, протестът е нямал в себе си и няма и да има и в бъдеще подобен агресивен тон.

Това противоречи на самата му философия и на начина, по който се протестира в света през последните години. Философията на протестите и в чужбина, и у нас е да бъдат артистични хепънинги, които да пародират властта и нейните представители, да се действа по философията на т.нар. „интелигентност на ятото” или "swarm intelligence", коментира Рандев.

Опитът за половин век използване на ненасилствени действия от протестиращите показа, че тези „меки” форми са по-ефективни от „твърдите” и груби форми на протест”, обясни психологът.

По никакъв начин тези актове на насилие, които се случиха на 23 юли 2013 г. около парламента, не кореспондират с философията на 99 на сто от участниците в тях. По-скоро насилието беше от страна на полицаите и ние видяхме доста кадри в тази посока. Не смятам, че протестиращите са били агресивни, по-скоро това беше провокирано от други хора”, заяви още Панайот Рандев.

#Панайот Рандев #протести #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници