Бойко иска оставки заради ареста в Илиянци

Бойко иска оставки заради ареста в Илиянци
„Явно в България се разбира само от уволнение и затова по този начин трябва да се действа“, категоричен е Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възмутен от „непрофесионалното“ протичане на ареста в столичния квартал Илиянци в събота, премиерът Бойко Борисов ще поиска „няколко оставки“.

„Вълнува ме непрофесионалното водене на полицейската операция. Ще поискам няколко оставки още днес и всички ръководители на тази т.нар. операция да минат не след проверка, а по надлежния ред“, каза премиерът Бойко Борисов пред bTV относно случая със семейството, което се оплака от полицейско насилие.

„Чакам министърът да дойде и се надявам до обяд да ги оповестим“, каза Борисов във връзка с оставките, които възнамерява да поиска.

„Не искам да коментирам какви сигнали имат, кой е прав или не е прав. Не може да отиваш, видно жена и мъж, които не могат да окажат съпротива, да ги арестуват 25 души с маски, да ги свалят по земята. След като могат да отидат двама души и да кажат: добър ден, има сигнал срещу вас. Отиват след това до къщата, ако няма ключ, тогава викат поемни лица. Изчакват и т.н.“, коментира премиерът.

„Явно в България се разбира само от уволнение и затова по този начин трябва да се действа“, категоричен е той.

„Не искам да оправдавам това семейство, това се доказва. Не можеш да отидеш да кажеш и на бившия военен министър: ти си престъпник, лягай долу. Има си други начини. За да вярват хората, те трябва да действат по различен начин“.

„Тази жена спокойно могат двама полицаи да й връчат документите, нито е нужно да правят цирк, нито да ги карат с белезници пред къщата им, та да им се смеят комшиите“, допълни той.

„Съжалявам, защото от хилядите добри неща, които прави МВР и прокуратурата, от един подобен случай все едно нищо не са работили през годината“, заяви Борисов.

Семейство Петър и Малина Начкови, чийто дом беше обискиран на 21 януари, се оплакаха, че при ареста им полицаите са упражнили насилие.

При акцията на МВР в село Мировяне са участвали 20 униформени. В Илиянци Петър и Малина Начкови са арестувани пред офис на мобилен оператор.

„Биха ме в главата, ритаха ме“, разказа Петър Начков и поясни, че полицаите са му наредили да си откачи колана, тъй като седял в автомобила си, той се уплашил, те го свалили от колата и започнали да го ритат в снега.

„Никой нищо не ми обяснява. Биха ме и ме качиха в един полицейски бус и ми казаха да клеча. Бяха трима души при мен“, каза Начков.

Началникът на Второ РПУ – София, главен инспектор Красимир Кръстев каза на брифинг в неделя, че при акцията са открити 5 кутии цигари без бандерол и че действията по акцията са били съгласувани с правораздавателните органи.

Сигналът, по който е започнато досъдебното производство, е подаден преди един месец и половина. Последната седмица са били наблюдавани евентуалните извършители.

Главният инспектор обясни, че той самият е бил там в момента, в който са задържани. Кръстев каза, че униформените „ясно и високо“ са се легитимирали като служители на МВР.

Мъжът в колата обаче не се е подчинил и затова се е наложило униформените да използват физическа сила, за да го извадят от колата.

Кръстев обясни, че силата е била „дотолкова, за да го изведат, да се улесни поставянето на белезници“.

#Илиянци #МВР #оставки #полицейско насилие #арест #Борисов #премиер #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници