Васил Маринов: СОД няма да бъде закрита, преустановява търговска дейност

Васил Маринов: СОД няма да бъде закрита, преустановява търговска дейност
Няма решение за закриване или приватизация на почивните бази на МВР, добави още Маринов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СОД няма да бъде закрита, а ще бъде преструктурирана и ще бъде преустановена търговската дейност., заяви заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов пред БНР, предава БГНЕС.

Понастоящем СОД охранява два типа обекти - по договор и служебни. Тези, които са по договор са около 50 хиляди. Служебните обекти на МВР са около 30 хиляди. Тази дейност няма да бъде закрита, ще бъде запазена, но ще бъде насочена към охрана на обекти, които са на ведомството, обясни зам.-министърът.

Няма да бъдат съкратени хора, те ще бъдат пренасочени към охраняването на обектите на министерството. Създадена е работна група, която да излезе с предложение за преструктурирането“, уточни Маринов.

Нашите усилия са насочени максимално да облекчим работата на полицаите, за да могат те да се концентрират върху основните си дейности“, коментира още вътрешният зам.-министър.

"Имах възможност да проведа среща с шестте синдикални организации в МВР и те представиха част от най-тежките и наболели проблеми, които могат да бъдат решени. По проблемите, които могат да бъдат решени с организационни мерки – там вече сме предприели необходимите стъпки. За част от другите искания на синдикатите, е необходим значителен финансов ресурс. Помолил съм да се направят разчети", отбеляза Маринов.

Няма решение за закриване или приватизация на почивните бази на МВР, добави още той.

„Това е безспорно социално право за работещите в министерството, но не всички се ползват от него. 9000 служители са се възползвали от това право през миналата година, което прави една пета от служителите на МВР. Идеята ни е, ако синдикатите се съгласят, всеки един служител да получава годишна сума за почивка. По този начин служителят ще реализира това си право всяка година", допълни зам.-министърът.

Той уточни, че ведомството няма да се занимава с несвойствени търговски дейности и поради тази причина ще се търсят възможности за прекратяването на дейността или преструктурирането на фирмите към МВР - Безконтактни мултиплексорни вериги, Проинвекс и Радиоелектронни системи.

"Юристите на МВР ще анализират как да стане това. Проинвекс и РЕС са на загуба, единствено БМВ отбелязва печалба", посочи Маринов.

Той посочи, че заповедта на вътрешния министър Цветлин Йовчев за спиране на даренията включва и тези от дружествата на МВР.

Маринов напомни, че бюджетът на министерството е 1 млрд. лева.

"Имаме си бюджет, въпросът е как се разпределя той", заключи вътрешният зам.-.министър.

#Васил Маринов #МВР #СОД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници