GLOBUL отчита повече клиенти и намаляваща печалба за тримесечието

GLOBUL отчита повече клиенти и намаляваща печалба за тримесечието
A A+ A++ A

Финансовите резултати на GLOBUL за второто тримесечие на годината следват тенденцията, която започна и VIVACOM - абонатите на оператора се увеличават, но приходите и печалбата намаляват. Компанията, която вече е собственост на норвежкия телеком Telenor, отчита 6,4% ръст в клиентите, чийто брой вече е надхвърлил 4,6 милиона.

Общите приходи на GLOBUL за периода са намалели с 15,1% в сравнение със същия период на миналата година, най-вече в резултат на новите цени за терминиране, които са в сила от 1 юли 2012 г. и с допълнително намаление от 1 януари 2013 г. Без тези промени в цените за терминиране приходите на GLOBUL за тримесечието биха отбелязали ръст от 3,7%. Спад с 18,9% има и при приходите от услуги, което компанията също отдава на по-ниските цени за терминиране. Ако не се взима предвид този фактор, приходите от услуги биха се увеличили с 2,5%.

Приходите на GLOBUL преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за второто тримесечие са с 12,3% по-малко за година Ако не се взима предвид ефектът от новите цени за терминиране, стойността на EBITDA би била с 21,9% повече в сравнение със същия период на миналата година. Клиентите на абонаментните програми на оператора са над 2,9 милиона, което е с 8,6% повече в сравнение със същия период на миналата година и вече са 63% от всички клиенти на оператора. В същото време с 2,9% са се увеличили и потребителите на предплатени услуги

В края на тримесечието абонатите на фиксирани услуги са били почти 230 000, а абонатите на услугите за мобилен пренос на данни (без да се броят абонаментите от типа machine-2-machine) са се увеличили с 84% спрямо същия период на миналата година. Средното месечно потребление на един потребител за периода остава стабилно спрямо същия период на миналата на година - 155 минути, а средният приход от един потребител за тримесечието е намалял с около 24% до 10,90 лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници