Германия и Франция прекратиха шпионско споразумение от Студената война

Германия и Франция прекратиха шпионско споразумение от Студената война
С днешното съобщение "прекратихме последния административен протокол към закона Г-10" в рамките на "неотдавнашния дебат за защитата на личната сфера", съобщи външният министър Гидо Вестервеле в комюнике. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германското външно министерство съобщи, че е прекратило споразумение с Франция за наблюдение на територията й, датирало от края на 60-те години на ХХ век, предава БГНЕС.

Без да уточнява какво точно предвижда текстът, министерството съобщи за прекратяването "по взаимно съгласие" с Франция на административен протокол, влизащ в рамките на закона "Г-10", който уточнява при какви условия германските тайни служби могат да наблюдават пощите и телекомуникациите.

На 2 август Берлин съобщи, че е прекратил подобно споразумение със САЩ и Великобритания.

С днешното съобщение "прекратихме последния административен протокол към закона Г-10" в рамките на "неотдавнашния дебат за защитата на личната сфера", съобщи външният министър Гидо Вестервеле в комюнике, визирайки шпионажа на електронните комуникации в Европа от САЩ, разкрит благодарение бившия консултант на Агенцията за национална сигурност, Едуард Сноудън.

След скандала канцлерката бе подложена на натиск седмици преди парламентарните избори, след като в медиите се появиха информации, че германското правителство е знаело за американската и британската шпионска програма.

#Гидо Вестервеле #Германия #Франция #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници