Константин Тренчев: България е разграден двор - всеки прави, каквото си иска

Константин Тренчев: България е разграден двор - всеки прави, каквото си иска
A A+ A++ A

"България е един разграден двор, в който всеки прави каквото си иска и нуждата на хората от средства за препитание кара работодателите да правят всякакви нарушения", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, предаде репортер на БГНЕС.

От синдиката се оплакаха днес от няколко големи предприятия в страната, които в продължение на години нарушават синдикалните права на работниците си. Едва след продължителни съдебни битки и след процедури в Комисията за защита от дискриминация в две предприятия се стига до някакво подобрение в отношението на работодателите към правото на хората свободно да се сдружават в синдикални организации. Според Тренчев "ако хората са достатъчно смели и се борят, могат да постигнат успехи, макар и безкрайно трудно". Той дори смята, че "ако хората в "Ораново" имаха смелост да кажат, че при тези условия не може да се работи, може би нямаше да стигнем дотук".

В България сдружаването на гражданите в организации не е гарантирано от външна намеса, коментира председателят на федерацията "Техническа индустрия, наука, информатика" Здравчо Здравчев. От КТ "Подкрепа" вече близо три години се борят с "Ай Би Ем ГДС" за правото служители на компанията на имат синдикална организация. Още през 2010 година част от работещите там изпращат известие до ръководството на фирмата за учредяване на синдикална организация, но срещат затруднения това да се случи.

Дори и Инспекцията по труда при една от своите проверки прави предписания, насочени именно за създаване на условия за функционирането на синдикална организация. Две от тези предписания са атакувани в съда и в крайна сметка делата са спечелени именно от синдиката, разказа Здравчев.

Докато се водеха делата, синдикалната организация в дружеството не функционираше и беше обявена за нелегитимна, известните й членове се тормозеха, председателят беше уволнен за липса на квалификация след повече от две години в дружеството, каза още Здравчев. Жалбата на синдиката срещу фирмата до Комисията за защита от дискриминация също е решена в полза на синдиката.

В крайна сметка през тази година "Ай Би Ем ГДС" вече е предоставила помещение за синдикална дейност, но то е на три километра от предприятието и от КТ "Подкрепа" продължават да очакват да се предостави и помещение, което да е на територията на предприятието.

#КТ "Подкрепа" #Константин Тренчев #наука

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници