Филиз Хюсменова: Еврофонд ще позволи бързо финансово подпомагане при бедствия

Филиз Хюсменова: Еврофонд ще позволи бързо финансово подпомагане при бедствия
Предложението на Европейската комисия за промени в действието на фонд „Солидарност” ще доведе до по-бърза и ефективна реакция при преодоляване на последиците от природните бедствия. Това заяви за Агенция "Фокус" евродепутатът Филиз Хюсменова. Тя коментира
A A+ A++ A

Предложението на Европейската комисия за промени в действието на фонд „Солидарност” ще доведе до по-бърза и ефективна реакция при преодоляване на последиците от природните бедствия. Това заяви за Агенция "Фокус" евродепутатът Филиз Хюсменова. Тя коментира новите моменти в регламента на фонда, които са отговор на разрастващите се бедствия на територията на Евросъюза.

Според евродепутата, която е зам.–председател на Комисията по регионално развитие, от създаването си през 2002 г. фонд „Солидарност“ е бил в помощ на страните членки и присъединяващите се към Съюза, но не е реагирал бързо поради сложните правила. Тяхното опростяване ще помогне 1 милиард лева всяка година да служат на хората и за възстановяване на инфрастуктурата, засегната от природни бедствия.

Тя определи като най – важен моментът, че страните вече ще могат да искат от фонда авансово средства за покриване на неотложни нужди и това може да става възможно най-бързо след бедствието и не по-късно от десет седмици след първата последица от природно бедствие.

За вреди се считат и тези, които са причинени от човека вследствие на усилията му да предотврати други щети от бедствието. Хюсменова оцени положително, че решението за отпускане на помощ и споразумението за изпълнение между Комисията и кандидатстващата страна ще са един еднократен акт, тъй като това ускорява отпускането на средствата. Тя прогнозира срок от една година за обсъждане и гласуване на промените от Европарламента и Съвета.

#Филиз Хюсменова #бедствия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино