Депутатите обсъждат бюджета

Депутатите обсъждат бюджета
A A+ A++ A

Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. В пленарна зала присъстват министърът на финансите Петър Чобанов и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предава Фокус. Пленарното заседание се предава пряко по БНР и БНТ.

Актуализация на бюджета предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година. В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пък пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

"След като имаме по-висок номинален ръст на БВП през 2013 г. спрямо 2012 г., защо не предвиждате никакъв ръст в приходите? Защо не си поставяте амбициозни цели. Това попита народният представител от ГЕРБ Владислав Горанов при обсъждане на актуализацията на Бюджет 2013 на второ гласуване, обръщайки се към вносителите.

Българската икономика е замразена от 4 години, размразяването е тежък процес, каза на свой ред депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той обвини Владислав Горанов от ГЕРБ, че злоупотребява с числата.„Няма как да измислите аргументи, защото икономическата активност е свита и продължава да се свива. Българската икономика е замразена от 4 години, размразяването е тежък процес. Това, което правим в момента, е преодоляване на тази тежка ситуация. Няма как да очакваме приходи от една смачкана икономика", каза Имамов.

Към момента пет пъти по-нисък е растежът от заложения от ГЕРБ в бюджета”, заяви Румен Гечев от Коалиция на България. „В Бюджет 2013 се предвиждаше ръст от 1.9%. Служебното правителство направи корекция и свали ръста на 1%. По официална статистика за първото тримесечие на годината ръстът е 0.4%”, посочи депутатът. Той поясни, че управляващите залагат допълнителни приходи от около 500 млн. лв., които са за преодоляване на напрежението в бюджета.

"Заявените намерения за справяне с контрабандата са били една предизборна амбиция, която не намира реализация в сегашното предложение", каза по-рано Владислав Горанов.

#Парламент #бюджет #актуализация #обсъждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници