Министър Стойнев: Ситуацията в енергетиката е изключително тежка

Министър Стойнев:  Ситуацията в енергетиката е изключително тежка
Министър Стойнев изрази загриженост за състоянието на енергетиката ни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ситуацията в енергетиката е изключително тежка“, се казва в доклад, представен на заседанието на парламентарната енергийна комисия от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде агенция „Фокус“.

От доклада става ясно, че производството на топлинна енергия през първите три месеца на настоящата година е намаляло с 11,5% спрямо същия период през 2012 г. Крайното потребление на топлината енергия пък е намаляло с 14,2 на сто в сравнение с първите три месеца на изминалата 2012 г.

„Отчита се сериозен срив на доверието на крайните клиенти към топлофикациите, задлъжнялостта на самите топлинни дружества бележи ръст“, посочва министър Стойнев. Като друг проблем в сектора той отбеляза, че е забавен процесът за отделяне на Електроенергийния системен оператор от НЕК.

Той обърна внимание и на газовото хранилище Чирен, като отбеляза, че са необходими 200 млн. лева за нагнетяването на това хранилище и в момента се търси банка. Министър Стойнев обясни, че голяма част от дълговете на „Булгаргаз“ са натрупани заради събиранията, които трябва да бъдат взети от топлинното дружество на столицата.

Стана ясно, че „Топлофикация – София“ дължи 450 млн. лева към „Булгаргаз“, а неговата задлъжнялост възлиза на 461 млн. лева.

#Драгомир Стойнев #НЕК #Чирен #Булгаргаз #енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници