При поръчки над 2,6 млн. лв. подизпълнители ще получават 30% от работата

При поръчки над 2,6 млн. лв. подизпълнители ще получават 30% от работата
Главните изпълнители на големи строителни обекти на стойност над 2 640 000 лв. ще трябва да дават минимум 30% от работата на подизпълнители. Снимка: chernomorskifar.com
A A+ A++ A

Главните изпълнители на големи строителни обекти на стойност над 2 640 000 лв. ще трябва да дават минимум 30% от работата на подизпълнители, предвиждат поправки в Закона за обществените поръчки, с които кабинетът обеща да подобри достъпа на малкия и средния бизнес до обществените поръчки, съобщи investor.bg.

Проектозаконът е качен за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да бъдат изпращани до 7 август.

Съгласно редакцията, възложителите на обществените поръчки за строителство сами ще определят минималния дял от обема им, който трябва да бъде изпълнен от подизпълнители. Според вносителя на промените – МС, по този начин големите фирми, които обикновено изпълняват подобни проекти, ще бъдат задължени да включат в строителството и малки компании.

Така малкият бизнес ще може да натрупа опит и квалификация, благодарение на които по-късно може да кандидатства по обществени поръчки и да ги изпълнява като основен изпълнител, се посочва в мотивите към проектозакона.

Предлага се също така да отпаднат изискванията към подизпълнителите да доказват финансовите и техническите си възможности. Вместо това се дава право на главния изпълнител да може да отстранява подизпълнители и да наема нови, ако те не изпълняват работата си по договор.

#проектозакон #МС #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници