Председателят на Бундестага обвинен в плагиатство

Председателят на Бундестага обвинен в плагиатство
Проф. Норберт Ламерт. Снимка: bundestag.de
A A+ A++ A

Председателят на Бундестага проф. Норберт Ламерт, който е сред основните фигури в управляващата в Германия коалиция, в навечерието на парламентарните избори бе обвинен в плагиатство. След публикуваните в интернет анонимни „разобличения“ политикът поиска от университета, в който той е защитил кандидатска дисертация, да провери коректността на цитатите в работата му, пише вестник „Ди Велт“, цитиран от агенция „Фокус“.

Обвиненията в плагиатство срещу Ламерт бяха повдигнати от анонимен блогър, пишещ под псевдонима „Роберт Шмидт“. Той твърди, че авторът не е прочел значителна част от научните книги, цитирани в библиографията на дисертацията. Според блогъра това става ясно от заимстването на „многобройните характерни грешки от вторичната литература“.

„Робърт Шмидт“ преди малко повече от половин година обвини в плагиатство още един политик от управляващата коалиция – министъра на образованието Анете Шаван. Скандалът в крайна сметка й коства длъжността. През февруари съветът на философския факултет в Дюселдорфския университет след извършената проверка призна за недействителна кандидатската дисертация на Шаван и я лиши от научна степен. Няколко дни по-късно министърката на образованието на Германия, която бе сред най-близките съратници на канцлера Ангела Меркел, подаде оставка.

#Бундестаг #председател #плагиатство #обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници