"Сова Харис": 5,9% от българите подкрепят нов ГЕРБ

"Сова Харис": 5,9% от българите подкрепят нов ГЕРБ
Гражданските организации трябва да получат значително по-висока тежест при вземането на решения от държавното управление, се посочва още в анализа. Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

5,9% от българите одобряват появата на ГЕРБ-2, като фракция на бивши активисти на ГЕРБ, показват данните от социологическо проучване на „Сова Харис“, поръчано от в. „Преса“, съобщава БГНЕС.

На въпроса „вие лично бихте ли гласували за ГЕРБ-2“, 1,3 на сто от анкетираните имат ясна позиция и изразяват готовност да гласуват за формацията.

Според изследването, ситуацията в страната предполага утвърждаването на нови политически субекти.

Към декември 2012 година електоратът на ГЕРБ е надвишавал 2 милиона души, а в момента подкрепата е спаднала до под един милион. Политическото наследство от управлението на ГЕРБ предполага нови, различни варианти на прегрупиране на политическото пространство, казват авторите на изследването.

Данните от проучването сочат към три основни направления, които могат да консолидират значителна подкрепа.

Първото от тях е реформирането на досегашния проект начело с Бойко Борисов.

Другите две направления, по които могат да се развият политически проекти с възможности за извличане на дивиденти от създалата се ситуация, трябва да се базират на енергията на протестите от февруари и юни тази година.

Предсрочните изборите на 12 май не са решили актуалните проблеми в страната, натрупани от редица предишни управления, се казва в проучването на „Сова Харис“.

Съществуващите партии трябва да се обновят както личностно, така и програмно. Трябва да се утвърдят нови политически субекти, запълващи очевидните празнини в политическата структура.

Гражданските организации трябва да получат значително по-висока тежест при вземането на решения от държавното управление, се посочва още в анализа.

#Сова Харис #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници