Орешарски представи проект за програмата на кабинета

Орешарски представи проект за програмата на кабинета
Правителството обещава всяка година да актуализира размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, подобряване на критериите за отпускане на определени видове семейни помощи като помощта за майки-студентки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повишаване на минималната работна заплата до 450 лева до края на мандата и въвеждане на семейното подоходно облагане през втората половина на мандата на правителство са част от мерките, залегнали в програмата на кабинета „Орешарски“, предава БГНЕС.

Премиерът Пламен Орешарски представи пред Националния съвет на БСП програмата на правителството. В нея е залегнало субсидираната заетост да бъде предимно в частния сектор, където безработните да могат да останат след това на работа.

Кабинетът е категоричен в намерението си да спре увеличаването на изискуемия за пенсиониране осигурителен стаж и възраст и да въведе гъвкави условия за пенсиониране при недостиг до 2 години. Правителството има желание да възстанови „швейцарското правило“ при индексирането на пенсиите и да въведе трайно съотношение от 1/10 между минималния осигурителен доход и максималния осигурителен доход, което при сегашната ситуация означава максимален осигурителен доход от 3100 лева.

Правителството обещава всяка година да актуализира размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, подобряване на критериите за отпускане на определени видове семейни помощи като помощта за майки-студентки.

Те искат да актуализират размера на месечната добавка за деца с трайни увреждания на 70 % от минималната заплата. Кабинетът иска и да увеличи размера на целевата помощ за отоплени и гарантирания минимален доход.

В сферата на здравеопазването се предвижда връщане на лекарите в училищата, детските градини и ясли, подкрепа за държавните и общински болници в малките и отдалечени населени места, намаляване на потребителската такса за пенсионери в размер на 1 лева, укрепване на Спешната помощ.

Основен приоритет в сферата на средното и професионалното образование е осигуряване на адекватност на образователния продукт, съобразно изискванията на пазара на труда. Кабинетът ще работи п нов закон за средното образование и предучилищно възпитание с цел намаляване на отпадналите ученици до 11% и по нов закон за професионалното образование, както и за въвеждане на списък на защитените от държавата професии.

Правителството има намерение да развие програма за финансово образование на потребителите, да създаде помирителни комисии за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на финансовите услуги, енергетика, електронните съобщения, превоз на пътници, да подобри ролята на КРС, ДКЕВР, КФН за защита на потребителите.

То се ангажира да прави оценка на въздействието на всички промени и нови законодателни и подзаконови актове , да намали броя на разрешителните режими и административната тежест като цяло.

#Пламен Орешарски #правителство #програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници