Н. Радулов: Автобусът с депутати на площада прилича на провокация

Н. Радулов: Автобусът с депутати на площада прилича на провокация
Снимка: security.bg
A A+ A++ A

„Нормално е при протести да се очаква от полицията, че ще използва палки, но във вторник вечерта имаше прекомерна употреба на насилие над гражданите“, коментира пред тв Bulgaria On Air експертът по сигурността и бивш секретар на МВР Николай Радулов.

„Този автобус е толкова голяма грешка, че чак прилича на провокация. Какво може да се очаква от протестиращите, когато автобусът се опитва да мине през най-голямото стълпотворение. Необходимо е да се разбере кой и защо е дал тези разпореждания“, заяви той.

По думите му полицаите, охранявали досега, са се опитвали да бъдат максимално коректни към недоволните българи. Радулов посочи като много добро решение светлоотразителните жилетки, на които е изписано „Антиконфликт полиция“. (Идея на СДВР с цел униформените служители ясно да заявят пред гражданите желанието за толерантност и овладяване на напрежението.)

„Тези хора с жилетките обаче ги нямаше по време на сблъсъците при блокадата на парламента от нощта на 23 юли и затова действията на полицията изглеждат подготвени. Другият фактор, който подкрепя тази теза, е насроченият час за обсъждане на актуализацията на бюджета, който съвпадна с началото на обичайните протести“, коментира експертът.

Според него не е било правилно това, че всички полицаи тогава бяха с маски, без отличителни белези и сега няма да бъдат разпознати. Радулов направи предположение, че органите на реда, упражнили насилие, са от провинцията, защото „столичните полицаи са много по-толерантни“.

Експертът по сигурността коментира и последните новини около разследването на атентата в Сарафово. „Има сериозни нарушения от страна на криминалистиката – не бяха изследвани телата от атентата. Не знаем дали тези хора са същите в списъка“, каза той.

Според него представената информация от вътрешното министерство за Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин - предполагаемите атентатори, не е решителна, не може да се твърди със сигурност, че това са извършителите.

„Защо МВР обяви имената им, след като не е сигурно? Фалшивите документи и наетата кола не разкриват нищо. Смятам, че ведомството го направи, за да тушира напрежението след безумните им действия при кървавите сблъсъци от вторник“, каза Радулов.

По думите му сигурна информация по разследването и резултати ще има след повече от половин година.

#Николай Радулов #МВР #автобус #насилие #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници