Кънчо Стойчев: Има тънка граница между натиск и рекет в протеста

Кънчо Стойчев: Има тънка граница между натиск и рекет в протеста
Прекрасно е да протестираме. Няма по-жива демокрация от протестиращата демокрация, даже без протести демокрация няма. Какъв обаче е смисълът на протеста – той е натиск и тук е тънката граница между натиска и рекета, каза Кънчо Стойчев.
A A+ A++ A

Прекрасно е да протестираме. Няма по-жива демокрация от протестиращата демокрация, даже без протести демокрация няма. Какъв обаче е смисълът на протеста – той е натиск и тук е тънката граница между натиска и рекета, която трябва да се направи. Това каза социологът Кънчо Стойчев по време на дискусията за политическия юли на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“, предаде БГНЕС.

Изтощението на протеста роди ескалация. В крайна сметка се стигна до рязко увеличение на напрежението. На 23 юли беше направен нов логичен опит за 10 януари, продължи политологът Борис Попиванов. Това, което тече вече втори ден, е война за интерпретация на случилото се на 23 юли. Първата версия е, че са налице неколкостотин души, които не представляват никого.

Имаме гражданите срещу мафията, народът срещу мафията. Сблъскват се медийни образи – президент и премиер си говорят чрез американски вестници, отбеляза Попиванов. Не може да се управлява, когато не си сигурен дали утре можеш да отидеш на работа и да се прибереш от нея най-вече. Ако не се вземат мерки друг тип въздействие да приложи управлението, то това правителство не може да управлява. Ако изборите обаче са сега – няма да може да бъде приет бюджетът за 2014 година, няма да може да се реагира на възникващи проблеми с плащания към края на годината и отговорността изцяло би легнала на плещите на президента Росен Плевнелиев, който се изживява като усмихнатото лице на протеста сега.

За съжаление, протестът продължава да не разбира, че трябва да роди собствена политическа алтернатива или да застане зад някоя, е мнението на политолога.

От своя страна политологът Димитър Ганев наблегна на случващото се в дясното политическо пространство. През последния месец в ГЕРБ много закономерно започнаха дезинтеграционни процеси. Отстраняването на Искра Фидосова от ръководството на партията е ход в посока да се удържат дезинтеграционните процеси в нея, отбеляза Ганев. Според него призивите за диалог между големите партии от страна на Бойко Борисов са отново в същата посока, а именно влизане във властта независимо от цената, която ще плати.

Борисов среща съюзник в лицето на Европа обаче, отбеляза политологът, давайки за пример посещението на еврокомисар Вивиан Рединг преди дни. На мен ми се струва много малко вероятно такова сътрудничество да стане факт, каза той по повод призивите за диалог между играчите в политиката. Ударите срещу Цветан Цветанов от прокуратурата, които не спират, неспособността да се спечелят дивиденти от гражданското недоволство показва, че ГЕРБ се намира в ситуация на криза, не се възприема като алтернатива на сегашното управление, не се разпознава и от протестиращите.

ГЕРБ е станала партия – част от статуквото. Тази криза обаче отваря много сериозен вакуум в дясното политическо пространство, заяви политологът. Според него конкуренцията в дясното отново ще бъде особено ожесточена, а дясното ще бъде пак раздробено.

#Кънчо Стойчев #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници